Betygsdebatten, jag vs. mamma

Åkte in tidigare med mamma idag, tänkte plugga spanska och svenska inför respektive prov imorgon. Och helt plötsligt hamnar vi i betygsdebatten, vilket vi aldrig tidigare har haft en riktigt diskussion om...

För att korta ner det hela så argumenterade mamma för att betygen kommer för sent, och att man inte har tillräckligt med tid att rätta till dem innan man ska söka till gymnasie. Hon ansåg också att man fick "penetrera" lärarna för att få veta var ens barn ligger, och att allt ska vara så snuttigull att ingen vågar påpeka något negativt i omdömen.
Visst har hon en poäng, men för en gångs skull tog jag faktiskt Schröder och Raffis sida i debatten, att bra betyg inte innebär kunskap och att man bara pluggar inför prov, raderar den kunskapen och pluggar in något nytt. Sen sitter man där med sitt MVG och vet egentligen ingenting i ämnet.
Det här är egentligen inte två argument mot varandra, det är snarare två problem som står mot varandra, och jag tycker att båda stämmer. Om man ska ha betyg i skolan ska betygen komma tidigare, kanske redan i mellanstadiet, typ femman eller sexan. Jag tror att om man har betyg tidigare så kanske man är mer van med betygssystemet och stressar inte upp sig lika mycket. Dock så vet jag av egen erfarenhet att det inte blir bättre med tiden, eftersom jag har haft betyg sen sjuan och fortfarande hetsar upp mig över de små sketna bokstäverna.

Det bästa borde alltså vara att inte ha betyg överhuvudtaget, kanske i slutet av nian och i slutet av gymnasiet för att ha något att söka vidare på (om jag har uppfattat det rätt tycker Schröder så, rätta mig om jag har fel.).
Problemet med det här systemet är att bara de som faktiskt är intresserade av att lära sig något i skolan kommer göra det, och resten kommer sega ihop helt.
Betyg är för många en morot som gör att man lär sig något, att man faktiskt pluggar. Sen är frågan hur mycket man lär sig av att panikplugga dagen innan ett prov och sedan slappa tills nästa panikpluggning.


I vilket fall gör betygsdebatten mig helt virrig, och jag är glad att jag inte har det som ett ämne i skolan. Där skulle jag definitivt faila totalt, due to förvirrning.



Nu ska jag plugga preteritum, imperfekt och konjunktiv. På spanska. Det är något jag aldrig kommer lära mig.

Simma lugnt.

NP: Engelska B, check.

Lågstadieengelska, välkommen in i mitt liv. Jag diggar inte alls att skriva uppsatsskrivning på tid, det är meningslös, helt onödigt och man presterar skit. Rent ut sagt.
S.
K.
I.
T.

Det bra med att ha nationellt prov är att man får kompa ut lektioner. Till exempel i eftermiddag, då slutar vi 14.30. Det är tidigt. Riktigt tidigt, det är vid kvart i två. Men det är bara något man kan drömma om på sam internationell på vasa.


Nu är det lunch. Kyckling Tikka Masala a la Sodexho. Jippiyey.

Simma lugnt

Vi hade rätt skoj i Sågarbo.



Ett urval av de 326 bilder jag tog på två och en halv dag.
(:

Håll tillgodo och god natt.
 


Uppsats: Check. Nästa vecka, här kommer jag!

ÄNTLIGEN.
Åh, det är så skönt att ha uppsatsen skickad och inte en chans i världen att kunna ändra något nu. Den är skickad och jag kan inte ångra något eller tänka efter. Som vanligt läste jag inte igenom den innan jag skickade, kollade bara igenom dokumentet efter röda små sicksackstreck under ord, och rättade till dem.
Jag blir alltid lika förvånad när jag får tillbaka uppsatser: Nejmen, det där skrev jag väl inte? Eller gjorde jag? Nej, det kan jag inte ha gjort? Eller?

Nu är det sömn som gäller, nationellt prov i engelska b imorgon. Uppsatsdelen. Kommer gå lätt som en plätt, hoppas jag. Engelskan ska inte vara ett problem. (:
Istället är det värt att kolla igenom anteckningar och läsa två antologier och en lärobok om upplysningen och romantiken. Prov på onsdag.
Spanska provet... Hm.. Sista minuten plugg tror jag. Om peronismen. Äsch, det löser sig.
Det jobbigaste är att historieuppsatsklumpen i magen inte riktigt har försvunnit än. Så jag väntar fortfarande på lättnadskänslan.

Nästa helg kommer jag sitta såhär med en labbrapport. Men labbrapporter, i dem kan man ha en massa diagram och tabeller. Det ser proffsigt ut och verkar som om man har lagt ner asmycket jobb.
För ett diagram i Excel tar ju så mycket mer än tvåochenhalv minut att göra.


Just sitter jag och softar till The Spill Canvas. Där kan man snacka om kvällsmusik. Soft gitarr, lagomt poetiska texter och sångaren har en riktigt nice röst.
Tack för de tre albumen. You made my day. ^^


And in case you were wondering, you are like a sunset to me
You're all kinds of beautiful as you end my day


Simma lugnt.


Long time no see, stress, stress, stress.

Skolan tar kol på mig. Seriöst.
Jag sitter här med min historiefördjupning på 5-7 sidor (säg det fort och det låter lika mycket som det känns) med källkritiskanalys i inledningen. Jag har skrivit knappt en sida, och den är due söndag 24.00. Tack och lov för att vi fick skjuta upp den, annars hade min fredagskväll varit rätt förjävlig.

I måndags hade vi nationellt prov i spanska 4. I tisdags åt jag glass i boulongern. I onsdags hade vi bokdiskussioner om upplysningen och romantiken. I går andades jag. I dag är jag inte hungrig.
Nästa vecka har vi nationellt prov i engelska b. Och litteraturprov. Och spanska prov på unidad 3A.
Sen gäller första maj spelning. Och andas. Mycket!
Veckan efter det är det labbrapport som ska in. Och nationellt prov i spanska 4. Igen.
Sen är det tre saker kvar i skolan. Nationellt prov i engelska b, argumenterande tal på svenskan och seminarie på China-delen. Den vi inte ens har börjat med.

Aja. Sen är det i alla fall sommar.

Men just nu har jag sjukt mycket att göra utanför skolan. Möten, nyhetsbrev, kurser, resor, utbildningar och diverse annat.

Jag måste lära mig att säga nej.


Aja.
Vi får se om jag har tid att lägga ut Sågarbo-bilderna.
Och skriva lite mer, lite roligare kanske?
(:


Simma lugnt.
Och glöm inte bort att andas.

RISK och Sågarbo, kan bli en bra helg.

384911-7

Vi får väl hoppas i alla fall.
Och nej, jag kunde inte hålla mig borta från cyberspace och bloggning.
Beroende?
Nejdå.. Inte än.

Nu ska jag skratta åt Jeff Dunham. Och snällt äta min lasagnette.
Eller hur det nu stavas.

Simma lugnt.

Söt.

image56

Kritvit i ansiktet, om man ska tro min mamma, och man ska alltid tro sin mamma.

Jag blir hemma i morgon också.
Jag har alltså varit hemma en vecka snart.
Och jag hade kunnat vara så mycket mer produktiv.

Men fick lite hjälp med matten idag, pappa svängde förbi the school och plockade upp böckerna. Att ha böckerna hemma hjälper alltid lite.
Underbara pojkvännen svängde också förbi och med tre knapptryck så fungerade min miniräknare som den skulle.
Suck. Aja, ibland får man helt enkelt se sig besegrad..

Så en annan sitter nu här och diggar Adele. Och väntar på sömntåget.
Visste ni att man ska gå och lägga sig när man känner sig trött? Och gör man inte det så kan man oftast inte somna på ca fyra timmar när man blir trött igen? Det säger mamma, och man ska alltid tro på sin mamma. ^^
(Eller så är det bara yttligare ett skäl till att man ska gå och lägga sig i tid. Hon kör också med "det är timmarna före tolv som räknas". Det kan jag hålla med om. Timmarna innan tolv på dagen är helt klart när man sover bäst. Speciellt om man ska upp tidigt. Fast denna vecka har jag vaknat runt 8-9 hela tiden. Är för utvilad. Kanske. Eller bara rastlös. Äsch. Vilken lång parentes det blev.)

Det här blir nog antagligen mitt sista inlägg innan Sågarbo. Om jag inte får jättetråkigt imorgon dvs. Vilket är ganska troligt. Aja, anyway.
Sågarbo ska bli roligt. PEPP!
Jag ska faktiskt knäppa lite kort denna gång, vilket jag totalt glömde bort sist.
Fast sist så var gräsmattan grön också. Och vi får se hur det går att leka i några cm snö.. Haha, det kan bli riktigt roligt det här. Lätt värt kamera. Check, kameran ska med.
Passa er stora blåsare, här kommer lekledarna med evil plans for you!

På söndag blir det bio.
21.
Denna gången kanske filmen är värd att se. Hah.
(:


Simma lungt.

Jag orkar verkligen inte.

Sjuk. Still. Och antagligen imorgon också. Kanske även fredag. Efter Sågarbo kommer jag verkligen att vara helt slut. Men det är nog nästan värt det.

Idag har jag inte gjort en enda vettig sak.
Eller jo! Jag har handlat 2,5 kg E-ämnen och sötningsmedel.
Och tittat på nästan alla romantiska komedier producerade på 90-talet, de flesta featuring Julia Roberts.
Jag känner mig som en svamp. En degig svamp.

Prov imorgon. Känner att man måste pallra mig dit men jag orkar inte. Egentligen inte svårt, men...
Suck.

En "allt-går-käpprätt-åt-helvetet" dag.
Ifall ni undrade alltså.


Den här bloggen blir ju bara mer och mer ytlig och berättar bara om the everyday life.
Jag ska bättra mig.
Nästa vecka.
Kanske.

Nu jag sova.
Simma lugnt.

Här ser du mamma!

Skälet till att jag inte ska plugga i Gävle.
Läs här.



Fakta: Lärarutbildningar

Dessa universitet och högskolor hade ifrågasatta utbildningar.

· Högskolan i Borås

· Högskolan i Gävle

· Högskolan i Skövde

· Högskolan Väst

· Malmö Högskola

· Södertörns Högskola

· Mittuniversitetet

· Luleå tekniska universitet

· Linköpings universitet, campus Norrköping

· Karlstads universitet



Och märk väl att Örebro INTE är med. (:

Det är dock väldigt tragiskt att man inte kan utbilda lärare. Men var har då de lärare som inte kan utbilda lärare utbildas? De lärarnas fd skolor måste ju få riktigt underkänt.
Suck. Vart är världen påväg?

Typ såhär.

Yes. Precis såhär känner jag mig.

384911-16

God morgon kvastskaft.

Snörvelsnörvel, jag vill bli frisk nu.

Aldrig i hela mitt liv har jag varit så otålig när jag varit sjuk. Brukar softa, kika på film, dricka varm choklad och göra ingenting alls. Men de här två dagarna har jag varit så grymt rastlös att jag inte vet vad.
Suck. Ibland förstår jag mig inte på mig själv. Jag har väl helt enkelt varit för uppe i varv den senaste tiden för att kunna ta det chill i två dagar. Inte bra alls.

Sitter i alla fall här med ett halvt paket TUC, då jag har smällt i mig halva på en kvart. Det är definitivt inte alls bra för fem öre, men vad gör man när man har tråkigt? Jo, man äter.
Suck.
Har även sett "Svensson, Svensson" filmen idag, den var som Svensson, Svensson är mest: lite lagomt kul och så sjukt svenskt att man skäms lite till och från.
Försökte också titta på Göta Kanal, men när jag upptäckte att vi inte hade tvåan, som jag ville se, så blev det inte lika roligt. Tvingade mig själv att titta på halva originalet, men orkade verkligen inte med det.
Nutid.

P3 har allt mer frekvent börjat smyga in i mitt liv. En bra förändring. Rix FM är verkligen värdelöst just nu. Bara Melodifestivallåtarna som man kan spy på.
Det känns dock som att jag är några år efter alla andra. När alla andra hade sin P3-period så lyssnade jag fortfarande på Mix Megapol (tills de sa en kommentar om hästkött, jag tror det var därför jag bytte till Rix FM, som nu har blivit P3). Aja, bättre sent än aldrig?

---

Det som jag borde göra men ej har gjort än
1. Plugga TSP Historia
2. Plugga Matte B
3. Hitta ett ämne till Historiefördjupningen

Det som jag borde ha gjort och faktiskt har gjort
1. Städat mitt rum, nu ser man faktiskt golvet igen

Varför är den bra listan alltid kortare än den dåliga listan?


Nu ska jag trycka i mig resten av paketet med TUC.
Även fast jag inte borde.

Simma lugnt.

Hemma och sjuk, ditt fel, bara ditt.

Och bara om jag vet att han väntar
Om jag hör hans hjärta sakta slå
Bara om han låg här tätt intill mig
Kan jag bli den jag var igår

JAG SAKNAR DIG.

TSP C, och se inte 10 000 BC.

Finally! Tänk om de vuxna äntligen har hört vår bön, vårt bedjande och våra "snällasnällasnälla"?
IML var och snackade med BP, och de hade tydligen tagit förgivet att vi visste! Hur kan man ta det förgivet?
Ha?
Aja, huvudsaken är att vi kanske (men med en mer positiv betoning) kan få läsa Teckenspråk C.
Och teckenspråk C betyder att vi får högskolebehörighet i teckenspråk, vilket betyder: Örebro, here I come! :D

Igår var jag på bio med Viktor. Såg, och obeservera såg, 10 000 BC. Ingen höjdare. Jättekycklingarna var.. Ja..
Pappa tittade lite elakt på mig när jag ramlade in vid kvart över elva en torsdagskväll.
Det var värt det. (:

Nu kallar en givande svenska lektion om upplysning och romantik med the one and only. Can't wait..
Simma lugnt.

Allmänbildning, William Shakespeare


 
Sonnet 18
 Shall I compare thee to a summer's day?
 Thou art more lovely and more temperate.
 Rough winds do shake the darling buds of May,
 And summer's lease hath all too short a date.
 Sometime too hot the eye of heaven shines,
 And often is his gold complexion dimmed;
 And every fair from fair sometime declines,
 By chance or nature's changing course untrimmed.
 But thy eternal summer shall not fade,
 Nor lose possession of that fair thou ow'st,
 Nor shall death brag thou wand'rest in his shade,
 When in eternal lines to time thou grow'st.
                 So long as men can breathe or eyes can see,
                 So long lives this, and this gives life to thee.


Shit. Ibland snöar man in på Shakespeare, och då är man fasen fast.
Det är grymt vackert.

Va fan...?

Var tog det vägen egentligen?
Mitt inlägg om första april?
Hallå?

Det fick nog egna ben och gick iväg. Eller så skämtar min datorn aprillo med mig...

Återkommer imorgon I guess.
Efter de två fruktade proven.
Hemska tanke.


Aja, nu ska jag leta reda på Walter, coolaste kisen på Vasa.

Simma lugnt.


RSS 2.0