Statistiken bättrar på sig, och börjar sent imorgon.

Yeah. Jag har haft 6 läsare flera gånger den senaste veckan. Feels good, feels good.
- Jag är för fasen poppis. (:

There have been som seriös risking going on i helgen.
Härligt att träffs igen, och vi var 10 stycken starka själar som infann oss hos JCB. Nice värre.
Tyvärr så vann det blåa laget inte denna gång heller, och efter att Johan hade svikit mig så värvades Julia in. Men nej, vi lyckades tyvärr icke utrota det svarta laget, utan det var Hasse så vänlig att göra åt oss, och vi fick se oss förlorade.
Men maten var god, vi gör en utmärkt köttfärssås ^^, och tårtan som jag fick med mig hemifrån (även om den inte var uppskattad av vissa pga högst förståliga skäl) gick åt.
The gula laget vann antaligen igen, jag har dock inget minne av det, och har för mig om att spelet avbröts när vi började med "Maffia", som var sjukt kul och bra tidsfördriv.

Hur man spelar Maffia.

Vad behövs?
- Ett större gäng polers
- Lika många små lappar
- Något att lägga lapparna i
- Onödigt mycket tid.


Hur gör man?
1. En lekledare utses. Helst någon med bra fantasi, och sämre skådespelartalanger.
Denne skriver ut bokstäverna M (Maffia) L (Läkare) S (Sheriff) och B (Bonde) på lapparna.
I ett sällskap på 9, som vi var efter att Hampus lämnat oss, är det  lagom med 2 Maffialappar. Det finns alltid bara en läkare och en sheriff, och bönder är de lappar som finns kvar den.
2. Lekledaren blandar lapparna, lägger dem i valfri hatt, låda eller tablettask, och de skickas runt. Alla tar en varsin lapp, och visar den inte för någon, bara kollar, registrerar i hjärnan, och är tyst. När alla tagit en lapp, går hatten/lådan/tablettasken ett varv igen, och alla lägger tillbaka sina lappar.
3. Lekledaren börjar spelet genom att be alla att blunda. "Staden", dvs, de medverkande, sover nu, det är natt, och maffian är på rövartåg.
4. Lekledaren ber maffian att vakna. De som har fått ett M på sin lapp öppnar ögonen, men är fortfarande tysta.
De bestämmer genom pekningar, nickar och skakningar på huvudet, vem de ska "döda". När lekledaren har uppfattat vem de har bestämt, ber han/hon maffian att somna igen. De sluter ögonen och staden sover igen.
5. Lekledaren ber läkaren att vakna. Den som har fått ett L på sin lapp öppnar ögonen, och pekar ut en person som den vill "hela". Denna person kan alltså inte bli "dödad" av maffian, utan går säker. Läkaren kan även hela sig själv. Om läkaren har pekat på den samma som maffian har, så dör inte denna person, utan det sker istället ett mordförsök. Mer om det senare. När lekledaren har uppfattat vem läkaren vill hela, så ber han/hon denne att somna igen. Staden sover pånytt.
6. Lekledaren ber sheriffen att vakna. Den som har fått ett S på sin lapp öppnar ögonen, och pekar ut en person som den vill "syna". Med det menas att sheriffen pekar på en person, och lekledaren gör tummen upp (om det är en av maffian) eller tummen ner (om det inte är det). Detta är för att underlätta arbetet i staden med att hitta maffian. När detta är klart, ber lekledaren sheriffen att somna igen, och staden sover pånytt.
7. Lekledaren ber staden att vakna och berättar antingen a) att det har skett ett mord inatt (läkaren lyckades inte hela den som maffian pekade ut) eller b) att det har skett ett mordförsök (läkaren och maffian pekade på samma person, och denne räddades undan av läkaren). Om det har skett ett mord, så får den mördade personen inte prata, utan bara sitta tyst, och spela "död".
8. Diskussionen släpps fri. Spelet går alltså ut på att staden tillsammans ska "hänga" alla maffia medlemmar. När detta har skett har staden vunnit. För att finna maffian, så kan man ta hjälp av sheriffens kunskaper, om han/hon fick tummen upp eller ner på personen den pekade på, samt vad alla är för olika personer. Självklart säger inte maffian att de är maffia, utan kan alltså förvirra staden genom att säga att de är bönder, läkare eller sheriffer. Helt plötsligt kan staden ha tre sheriffer, med olika teorier om vem som är och inte är maffia, 2 olika läkare som kan ha helat olika personer, eller så finns det bara bönder.
9. När staden kommit fram till en person som de tror är maffia, så sker en röstning, antal för en hängning, och antal emot. Majoriteten bestämmer, och när en person har majoriteten emot sig, så hängs denne. Han/hon är alltså död nu, och kan inte prata under diskussioner, och inte heller göra sina plikter när staden sover. Lekledaren frågar dock fortfarande samma frågor, och låtsas att denne svarar.
Om ex. sheriffen blir dödad av maffian, eller hängs av staden, så frågar lekledaren samma sak som i punkt 6, och lämnar då pauser istället för att få ett svar.
10. Efter omröstningen som kommer en ny natt, och punkt 3-9 upprepas tills spelet tar slut. Spelet är slut a) när hela maffian har blivit hängd eller b) när maffian dödat alla.

Att komma ihåg:
- Det är fullt möjligt för maffia medlemmar att välja att döda varandra när staden sover. Detta kan användas om någon misstänks som maffia, och för att staden ska bli förvirrad, så väljer maffian att döda en av sina egna.
- Staden måste inte hänga någon varje dag. Om man inte är tillräckligt säker på att någon är maffia, så kan man strunta i omröstning, och köra en ny natt, och se vad som har hänt nästa dag istället.
- Det kan vara smart ibland att inte avslöja om man är sheriff eller läkare. Eftersom att sheriffen kan syna, så vill maffian helst inte att denne ska vara kvar i spelet, och kan då välja att döda sheriffen. Läkaren är också ett mål, i och med att denne kan hela ex. sheriffen, och därmed ha kvar han/hon i spelet.
- Lekledaren måste komma ihåg vilka som är maffia, vem som dödas och helas, för att spelet ska fungera ordentligt. Om lekledaren glömmer, ex vem som dödades under natten, så kan denne be staden att somna igen, be maffian att vakna och peka ut personen på nytt. Lekledaren kan också hjälpa diskussionen på traven, eller försöka avsluta den genom att fråga om omröstning.


Enjoy.


[Det kan bli kul i helgen. På riktigt.]

Simma lugnt, jag börjar elva imorgon. Vi ska åka skridsko. Fy fantasibullar också.

Kommentarer
Postat av: Elias

me och fridus = serious äg på maffia

2008-02-21 @ 19:16:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0